fbpx

Nieuwe golfregels in 2019: wat gaat er veranderen?

Vanaf 1 januari 2019 zullen de nieuwe golfregels van kracht gaan. Omdat de golfregels momenteel voor beginnende golfers vrij complex kunnen zijn, worden de regels eenvoudiger en minder streng. Golfen wordt daarmee aantrekkelijker én toegankelijker voor nieuwe golfers.

Sommige regels zullen compleet veranderen terwijl andere regels aangepast worden. Maar wat kunt u vanaf 1 januari 2019 verwachten? Wij geven u een overzicht van de tien belangrijkste wijzigingen in de golfregels vanaf 2019.

1. Vlag mag in de hole blijven

Bij de huidige regels krijgt de speler twee strafslagen wanneer de vlag in de hole geraakt wordt bij een putt vanaf de green. Daarom moet de vlag nu altijd uit de hole gehaald worden, of de hole moet bewaakt worden. Vanaf januari kan de vlag blijven staan want het raken van de vlaggenstok levert dan geen strafslagen meer op.

2. Maximaal drie minuten zoeken naar een bal

De tijd om een bal te zoeken wordt teruggebracht van vijf naar drie minuten. Dit is één van de maatregelen om het speltempo te kunnen verhogen.

3. Droppen vanaf kniehoogte

Vanaf 2019 zal de bal gedropt worden vanaf kniehoogte. Momenteel wordt de bal gedropt met een gestrekte arm vanaf schouderhoogte. Hierbij rolt of stuitert de bal echter vaak weg, wat tot extra regelsituaties leidt. Als de bal vanaf kniehoogte gedropt wordt blijft er een zekere toevalligheid bestaan waar de bal eindigt na de drop, maar rolt of stuitert hij minder vaak weg.

4. Droppen met twee strafslagen bij out of bounds of een verloren bal

Vanaf 2019 kunnen golfbanen een plaatselijke regel laten gelden. Deze regel staat toe dat de speler de bal dropt in de buurt van waar de bal verloren is, of out of bounds is geraakt. Hiervoor krijgt de speler een bijtelling van twee strafslagen. De speler mag ‘cirkelen’ en de bal dan droppen op kortgemaaid gras in de buurt van waar deze verloren of out of bounds is geraakt. Momenteel moet de speler nog terug naar de plaats waar de bal geslagen is en krijgt dan één strafslag. De nieuwe regel zal het sneller spelen bevorderen, omdat de speler niet meer terug hoeft naar de plaats waar de bal geslagen is.

5. Waterhindernissen worden penalty areas

Waterhindernissen zullen penalty areas gaan heten, en zullen niet meer alleen uit water mogen bestaan. Het kan ook terrein zijn met woestijn, lava, jungle, rotsen en dergelijke. Deze gebieden mogen worden gemarkeerd met rode en gele paaltjes. De speler krijgt nu de mogelijkheid om bij een bal in de penalty area, een drop te nemen. Hiervoor zal uiteraard wel een strafslag geteld worden.

6. Grond aanraken in penalty areas

De speler zal niet meer bestraft worden voor het aanraken van losse natuurlijke voorwerpen in de penalty areas. Ook het aanraken van grond of water zal hier geen strafslagen meer opleveren.

7. Eenvoudiger uit de bunker

Bij de nieuwe golfregels mogen losse voorwerpen in de bunker aangeraakt worden met de hand of club. Grounden mag in een bunker echter nog steeds niet in de directe buurt van de bal. Ook zal er wel een strafslag bijgeteld worden wanneer de bal wordt aangeraakt bij het weghalen van losse natuurlijke voorwerpen. Daarbij wordt de mogelijkheid om de bal onspeelbaar in een bunker te verklaren ingevoerd. De bal mag dan met bijtelling van twee strafslagen buiten de bunker gespeeld worden.

8. Geen straf voor per ongeluk bewegen van de bal

Wanneer de bal per ongeluk bewogen wordt op de green of bij het zoeken naar een bal is hier geen straf meer voor. De speler is niet meer verantwoordelijk voor het veroorzaken van de beweging tenzij vrijwel zeker is dat hij de bal bewoog.

9. Spikemarks repareren

Schade veroorzaakt door schoenen, dieren en andere schade mag vanaf 2019 zonder straf gerepareerd worden. Momenteel is het nog verboden om spikemarks te repareren. Dit zijn schadeplekken welke veroorzaakt worden door de spikes onder golfschoenen. Ook is er geen straf meer voor het aanraken van de green.

10. Vertrouwen op de integriteit van de speler

Er wordt vertrouwd op een redelijke beoordeling van een speler bij het meten van een plaats, punt, lijn, gebied of afstand. Daarbij is er geen meldingsplicht meer als een speler de bal wilt bekijken of identificeren. Op dit moment moet hiervoor eerst toestemming gevraagd worden aan de tegenstander of medespeler.